שאלות ותשובות


LED הן ראשי התיבות של Light-Emitting Diode, או בעברית: דיודה פולטת אור. הלד הוא מקור אור אלקטרוני אשר פולט אור במעבר של זרם חשמלי דרכו. זהו התקן מוליך למחצה אשר כתוצאה מתנועת האלקטרונים בו, פולט אנרגיה בצורת פוטונים באורכי גל בתחום הנראה לעין האנושית. דיודת לד הומצאו כבר בשנות ה-60 של המאה ה-20, אך רק ב 10-15 שנים האחרונות הגיעה לידי שימוש מסחרי בזכות פיתוח דידת הלד הכחולה והשגת נצילות אורית גבוהה.

בהמשך לפירוט בשאלה "מה זה לד?", דיודת הלד (ההתקן המוליך למחצה) בנויה מחיבור של שני חומרים שונים בצורה המכונה צומת PN – חומר מסוג P מכיל מטען חיובי עודף (בעקבות חוסר באלקטרונים) ואליו מחובר חומר מסוג N אשר מכיל מטען שלילי עודף. בעת העברת המתח החשמלי על ההתקן, נעים האלקטרונים לכיוון איזור P ונפלטת אנרגיה בצורת פוטונים באורכי גל בתחום הנראה לעין האנושית.

לטובת פליטה של אור "לבן" נעשה שימוש בלדים הפולטים אור כחול אשר מכוסים בציפוי זרחני צהוב. לדים אלו הם ה"נורות" של גופי תאורת LED, אך דורשים רכיבים נוספים ומעטפת מתאימה בכדי להיות יעילים ובעלי אורך חיים ארוך.

דרייבר הוא מעגל אלקטרוני, המגיע בד"כ במארז מתאים, הממיר את המתח המגיע מרשת החשמל לזרם המתאים להפעלת הלדים. דרייבר הLED הוא רכיב מרכזי בגוף תאורת לד. דרייבר איכותי משפיע על אורך חיי הלדים וגוף התאורה בכללותו. הדרייבר הוא הרכיב שבאמצעותו ניתן לשלב את גוף התאורה במערכת שליטה ובקרה, לעמעם את גוף התאורה ולנטר את ביצועיו (במידה וכולל רכיב תקשורת מתאים, כגון Dali או 1-10V).

כשמעוניינים להחליף דרייבר בגוף תאורה או להתאים דרייבר לגוף תאורה חדש יש לקחת בחשבון את מאפיינים חשמליים, כמו גם מאפיינים טכניים ומכניים נוספים.

מבחינה חשמלית יש לקחת בחשבון המתח (V DC) וזרם ההפעלה (mA) של גוף התאורה / המודול הנדרש. אם מדובר על החלפת דרייבר בגוף קיים, מומלץ לבחון את נתוני הדרייבר המקורי של היצרן כדי להבין את המידע הדרוש.

מאפיינים נוספים שיש לקחת בחשבון הם תצורת הדרייבר הדרוש. למשל: היכן הולך להיות ממוקם – האם נדרשות מידות מסוימות כדי שיתאים לתוך גוף התאורה, מה הטמפ' השוררת בגוף התאורה בעת העבודה, מה רמת האטימות (IP) הנדרשת, אורך החיים הנדרש, רמת הFlicker ועוד.

צריכים עזרה? לאלתם יש ניסיון רב כיצרנית של רכיבים וגופי תאורה. מוזמנים להתייעץ איתנו.

נצילות אורית ( =יעילות אורית) של גוף התאורה מחושבת כסה"כ תפוקת האור (שטף האור) הנראה הנפלטת מגוף התאורה, הנמדדת בלומנים (Lumens), חלקי סה"כ ההספק הנצרך של גוף התאורה, הנמדד בוואטים (Watt). התוצאה נרשמת כ"לומן פר וואט" (lm/W).
שטף האור של גוף התאורה אינו סה"כ שטף האור הנפלט מהלדים, מכיוון שעדשות, כיסוי זכוכית וכדומה "בולעים" חלק מהאור. כמו כן, חשוב לשים לב שכמות האור הנפלטת מגוף התאורה אינה מעידה על כמות האור שמגיע לקרקע, שכן יש חשיבות רבה לאופן פיזור האור. מאפיינים נוספים שמשפיעים על שטף האור ולכן גם על נצילות גוף התאורה הם טמפ' הסביבה המשפיעה על טמפ' העבודה של הלדים, הדעיכה האורית של הלדים ועוד.

ראו למשל: גוף תאורת רחוב בעל נצילות אורית גבוהה במיוחד

כמות האור נמדדת לפי כמות האור הפוגעת במשטח העבודה (80 ס"מ מהרצפה) ומגיעה לעין הצופה לפי יחידות מידה של לוקסים (LUX).
תקנים בנושא רמות תאורה דרושות לוקחים בחשבון פרמטרים רבים הקשורים לאזור המואר ואופי הפעילות שבו, ביניהם: מהירות הפעולה הנדרשת, משך הפעולה, בהיקות (Luminance), גודל "מטרת הראייה" ועוד. תקן ת"י 8995 – "תאורה למקומות עבודה שבתוך מבנים". זהו תקן לא רשמי ולא מחייב, אך משמש כנקודת ייחוס לנדרש. תקנים עלה מציגים גם רמות UGR ו-CRI מומלצות.
כך למשל נדרש לקבל 100 לוקס במסדרונות, 300 לוקס על שולחן התלמיד בבי"ס, 500 לוקס במשרד סטנדרטי ולא פחות מ-1000 לוקס בייצור תכשיטים.
כדי להגיע לכמות האור הנדרשת בפועל, יש לבצע תכנון תאורה הלוקח בחשבון את החזרי האור מהקירות והתקרה, כמו גם פרמטרים נוספים.

פנו אלינו לתכנון תאורה חינם!

כמו כל דבר בחיים, גם לגופי תאורת לד יש אורך חיים מוגבל. בשונה מדברים אחרים, אורך חיים של גופי תאורת לד נמדד בצורה מדעית החוזה את אורך חיי גוף התאורה, שהוא בפועל אורך חיי הרכיבים האלקטרוניים שבגוף התאורה (בהנחה שאין פגיעה בבסיס הגוף, ברמת האטימות וכד').

המדד המרכזי שאליו מתייחסים כאורך חיי גוף התאורה הוא אורך חיי הלדים, שהוא משך הזמן שבו תרד הדעיכה האורית של הלדים מתחת לרמה המוגדרת. ההתייחסות הסטנדרטית היא ל L70 = דעיכה אורית לרמה שמהווה לפחות 70% בהשוואה למצב גוף התאורה החדש ונמדדת בעזרת מחשבון TM-21 ותקן LM-80. בדיקת אורך החיים המקיפה יותר לוקחת בחשבון גם תוצאות מבדיקת ISTMT שבודקת את טמפ' העבודה של הלדים והדרייבר לפי טמפ' סביבה מוגדרת. 

בין גופי התאורה של אלתם עין-השופט ניתן למצוא גופי תאורה בעלי אורך חיים ארוך במיוחד של מעל 100,000 שעות לפי L80, שהם כ-25 שנים עד לדעיכת אור של 80% בהשוואה למצב בעת ההפעלה הראשונה של גוף התאורה.

ראו לדוגמא: גוף תאורת רחוב בעל אורך חיים ארוך במיוחד (L80>85,000 hours)

המוטיבציה המרכזית שמעודדת צרכנים להחליף את התאורה המסורתית לתאורת LED היא בד"כ חיסכון משמעותי בהוצאות האנרגיה והתחזוקה. רכישת גופי תאורה איכותיים מספק אמין יכולה לאפשר חיסכון של עד כ-70% בהוצאות האנרגיה, שמהוות הוצאה משמעותית לעיריות ומועצות כמו גם למפעלים ומשרדים. החיסכון באנרגיה נובע מיעילות אורית גבוהה של תאורה זו וכן מכיוון ההארה הטוב יותר של גופי תאורת הלד (פחות אור מתבזבז). מלבד חיסכון זה באנרגיה, גופי תאורה אמינים יכולים להגיע לאורך חיים של 50-100,000 שעות עבודה ובכך מאפשרים חיסכון גדול בהוצאות התחזוקה. כך נחסך הצורך להחליף נורות אחת, לשכור מנוף ולהעסיק או לשכור צוות חשמלאים שיבצע את העבודה אחת לכמה שנים.
חיסכון כלכלי מהווה את המוטיבציה המרכזית אך אינו היתרון היחידי. הטכנולוגיה מאפשרת בחירה של ספקטרום האור הרצוי, כך שתאורת לד סטנדרטית אינה פולטת קרינה בתחום אינפרה אדום (IR) או האולטרה סגול (UV)  (אלא אם כן מעוניינים בקרינה זו), היא מאפשרת צבע אור אחיד ומגוון, היא נטולת כספית ובאופן כללי ידידותית יותר לסביבה. מעבר לכך, ניתן לשלב מערכות שליטה ובקרה במערכות התאורה כך שיאפשרו ניהול קל של צריכת החשמל וחיווי מצב גוף התאורה, כמו גם שליטה בגוון האור בנפלט מגופי התאורה (בתנאי שגוף התאורה מתאים לכך).
על מנת להקל על צרכני האנרגיה את המעבר לתאורת לד, מדינת ישראל מאפשרת קבלת מענקי מדינה בתנאים שונים.

פנו אלינו לייעוץ בנושא קבלת מענקי מדינה ומידע נוסף על תאורת לד.

המושגים הנפוצים "אור חם" ו"אור קר" משמשים לביטוי של גוון האור הלבן, כאשר "אור חם" מתייחס לאור לבן בעל גוון צהבהב ו"אור קר" מתייחס לאור לבן בעל גוון כחלחל יותר. במושגים מקצועיים ההתייחסות היא לטמפרטורת הצבע של האור הלבן במעלות קלווין (°K), כאשר "אור חם" הוא בעל טמפ' צבע של 3000°K ומטה, ו"אור קר" בעל טמפ' צבע של מעל 5000°K.
לצור התייחסות, טמפ' הצבע של אור השמש בצהרי היום היא כ- 5500°K-6500°K, של נורות נל"ג הנפוצות בתאורת רחובות בערים בישראל הוא כ-2700°K. גוון "אור נייטרלי" מתייחס לטמפ' צבע של כ-4000°K.
בתאורת לד, אור לבן בעל טמפ' צבע גבוהה יותר (אור קר) מאפשר נצילות אורית גבוהה יותר ונחשב כמועיל לשיפור העירנות והריכוז (למשל: במשרדים או בתי ספר) בין היתר בזכות אחוז גבוה יותר של אור בספקטרום הכחול. אור חם, לעומת זאת, נחשב ככזה המסייע לתחושת רוגע בזכות אחוז נמוך יותר של אור בספקטרום הכחול. עם זאת, גוון האור בלבד אינו מעיד בהכרח על כמות ה"אור הכחול" הנפלט מגוף התאורה.
המושג "טמפרטורת צבע האור" מהווה שיטה להגדרת גוון האור הלבן ומתייחס לקרינה האלקטרומגנטית בתחום האור הנראה הנפלטת על ידי שריפה של "גוף שחור אידיאלי" בהתאם לטמפרטורת הגוף בעת השריפה.

קראו את המאמר שפרסמנו למידע רחב יותר בנושא.

לצורך הפעלת נורת פריקה (נל"ג, מטלהלייד, כספית) או נורות פלורוסנטיות יש צורך במקור המספק זרם לנורה (להבדיל ממקור מתח). משנק משמש להסבת מתח הרשת למעיין מקור זרם באמצעות חיבור מקור מתח (רשת החשמל) בטור למשנק.
במתח רשת נתון המשנק הוא הרכיב הדומיננטי במעגל והוא זה שקובע את הזרם שהנורה תקבל. אביזרים אלטרנטיביים כגון נגד או קבל אינם מעשיים לשימוש זה. המשנק מגביל את הזרם האפקטיבי, חוסם “מכות” זרם ומחליק את צורת גל הזרם. כל אלה משפיעים באופן ישיר על תפוקת האור של הנורה ומשך חייה. המשנקים של אלתם עין-השופט ידועים כמשנקים אמינים ואיכותיים המסייעים לספק תפוקת אור גבוהה ולשמור על אורך חיי הנורה.
מוזמנים לעיין במגוון המשנקים שלנו.

צבעם המקורי של משנקי עין השופט בעת יציאתם את שער המפעל הוא לבן. משנק שעובד במגבלת הטמפרטורה ובתנאי סביבה תקינים וסבירים - צבעו לא צריך להשתנות באופן משמעותי. כל שינוי בצבע המשנק מעיד על עבודה לא תקינה של המשנק - הגורמת להתחממות יתר של המשנק - כתוצאה מאחד הגורמים הבאים:

  • התקנת המשנק בצורה לא תקינה בגוף שלא איפשרה את פיזור החום של המשנק.
  • אי התאמה בין נורה למשנק.
  • התפתחות תנאי חום גבוהים מדי בגוף.
  • מתח רשת גבוה מהמגבלה.
  • אפס צף - חיבור האפס בלוח ההנה יגרום לאיזון לא נכון של הפזות ולמתח רשת גבוה מהמגבלה שיגרום להתחממות המשנק.
  • קצר על המשנק.
  • קצר של המשנק.

לא הצלחתם לזהות את התקלה? פנו אלינו לעזרה.

כן, משנק שעובד צריך להיות חם ויש להיזהר בעת הטיפול בו. בעת עבודת המשנק בגוף התאורה המשנק מתחמם עקב ההתנגדות הנוצרת בפעולתו.
לשם הבנה, משנקי עין השופט מדורגים ל- tw=130. מספר זה מציין את דרגת עמידות הבידוד - ככל שהטמפרטורה גבוהה יותר כך הבידוד עמיד יותר בפני מצבי טמפרטורה קיצוניים. המשמעות היא שלסליל הנחושת המצוי בליבת המשנק מותר להגיע עד ל- 130 מעלות, במצב זה המעטפת החיצונית יכולה להגיע ל- 110 מעלות.
במצבי עבודה קיצוניים, למשל סטרטר דבוק (מצב בו מתרחש קצר על המשנק), טמפרטורת הנחושת במשנקים מסוימים יכולה להגיע ל- 170 מעלות ואף יותר. משנקי עין השופט מתוכננים לעבוד במצבים אלה שלושים יום מבלי להיכשל.

כן. אלתם עין השופט הינו מפעל שב-50 השנים האחרונות מפתח, מייצר, מוכר ומשווק מגוון רחב של פתרונות לשוק התאורה. במפעל החברה שבקיבוץ עין-השופט אנחנו מייצרים גופי תאורה למגוון של לקוחות ושימושים. בין גופי התאורה המשווקים על ידי אלתם ניתן למצוא גופי תאורה שמיוצרים באלתם, אך גם סל גדול של מוצרים איכותיים המיוצרים על ידי יצרנים אמינים ואיכותיים שנבחרו בקפידה על ידי אלתם כדי להתאים לצרכי הלקוחות והשוק.

קצוות נורה שחורים מעידים על סוף חיי הנורה. במידה והנורה לא הגיעה לשלב זה ותופעה זו קרתה לאחר זמן עבודה קצר, ייתכנו בעיות בתהליך ההצתה של הנורה, תקלה שגורמת להצתות מרובות, התפתחות תנאי חום מעבר למגבלות הנורה ועוד.